Coranatijd: een reflectie van een inhuurkracht bij de gemeente

Thuiswerken in coronatijd. Op dit moment hebben veel mensen te maken met thuiswerken in deze toch wel bijzondere tijd. Zo ook ik, Sander Huijberts, als inhuurkracht voor de uitvoering van het afvalbeleid bij de gemeente Bernheze.

 

Sander Huijberts

Werken op afstand ook mogelijk als inhuurkracht
Het is alweer een aantal weken geleden dat ik voor mijn opdracht in de gemeente Bernheze fysiek aanwezig ben geweest. Week na week gaat elke dag het thuiswerken voorbij. Voorlopig is er nog geen zicht op het einde van het verplichte thuiswerken. Het zal ook bij anderen zijn net zoals bij mij: af en toe komen de muren op me af en dan is het tijd om een ommetje te gaan lopen.

Als inhuurkracht beleef je de momenten anders dan de werknemers van de gemeente zelf. De werknemers van de gemeente ondersteunen elkaar als ze het rustiger hebben of juist heel druk en sommige hebben privé nog contact.

Zelf werk je aan je opdracht en hebt contact wanneer het noodzakelijk is. De projecten die doorgang kunnen vinden pakken we natuurlijk wel samen op hier hebben we per mail of telefonisch contact over. Ook denken we na hoe we sommige projecten toch doorgang kunnen vinden is deze toch wel rare tijd. De overleggen gaan telefonisch door, via videocalls of worden uitgesteld wanneer er andere calamiteiten zich voordoen. Contacten met verenigingen zijn intensiever, wanneer er bijvoorbeeld geen vrijwilligers zijn om het oud papier in te zamelen. Als de textiel containers tijdelijk gesloten worden dient daar accuraat op gereageerd te worden.

 

Maatregelen
De gemeente Bernheze heeft de afgelopen tijd extra maatregelen voor hun personeel getroffen om het thuiswerken te eenvoudiger te maken. Denk hierbij onder andere aan het faciliteren van middelen, het thuis in kunnen loggen op de server en het gebruik van video-calls. Het is mooi om te zien hoe professioneel en in korte tijd deze gemeente dit oppakt om de gevolgen van het virus te beperken.

Als externe ga je in de maatregelen mee, je was al gewend om met de thuiswerk mogelijkheden van je bedrijf jezelf te redden. Je behandelt op afstand je mails en je hebt telefonisch contact met de collega’s als het nodig is. De fysieke aanwezigheid op de werkvloer mis ik soms wel. Je bent al relatief weinig op het gemeentehuis aanwezig i.v.m. de opdracht die zo’n 2 dagen per week betreft. Het contact wat je nu met je collega’s van de gemeente hebt is een stuk efficiënter en doelgerichter. Na een aantal weken voelt het bijna als gewoon. Wat ik heel positief vind is dat ik als inhuurkracht gelijk ben aan een medewerker van de gemeente Bernheze. Afgelopen week viel er ineens een bedankje met lekker chocolade op de deurmat, erg leuk en onverwachts: bedankt gemeente Bernheze!

 

Stay safe
Gelukkig hebben we mooie dagen achter de rug met lekker weer. Wel dienen we samen ervoor te zorgen dat we de regels in acht nemen om de verspreiding samen te voorkomen. Ik hoop snel op verbeteringen zodat we weer meer kunnen genieten en elkaar weer in levende lijve kunnen ontmoeten.

#staysafe