De Bries introduceert nieuwe, avontuurlijke gastles: De Escapecontainer in strijd tegen zwerfafval

Zwerfafval kost de Nederlandse maatschappij ruim € 300 miljoen. En dat zijn slechts de financiële consequenties. De impact op het milieu is bijna niet in geld uit te drukken. Verminderen van zwerfafval is dus hoognodig en dat begint bij bewustwording. Vanuit die gedachte ontwikkelde het Eindhovense bedrijf De Bries De Escapecontainer. Een spannend educatief avontuur om leerlingen en medewerkers bewust te maken van de problemen veroorzaakt door zwerfafval.

De totale kosten voor het voorkomen, opruimen, monitoren en verwerken van zwerfafval in Nederland bedragen € 304 miljoen. Dit blijkt uit het kostenonderzoek zwerfafval van Rijkswaterstaat. De milieuschade is echter vele malen groter. Het Eindhovense De Bries houdt zich bezig met advies en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van afval. Het levert hiervoor duurzame maatoplossingen gericht op gedragsverandering en ontzorgt in de praktische uitvoering van slimme ideeën. De diensten van De Bries omvatten onder meer projectmanagement, educatieve gastlessen, campagnes en (ontwikkeling van) slimme producten. Communicatie en educatie zijn dus een belangrijke pijler. Zo ontwikkelde het bedrijf eerder het educatieprogramma Afval & je omgeving.

Educatief escapespel

In het streven naar bewustwording en gedragsverandering komt De Bries nu met een educatief escapespel: De Escapecontainer. Een avontuur, ontworpen voor leerlingen van groep 8, het voorgezet onderwijs óf als activiteit voor medewerkers. Deelnemers volgen de reis van plastic producten van gebruik tot plastic soep en recycling. Het spel belicht zowel de impact van zwerfafval als de oplossingen. “Door te begrijpen hoe afval wordt gerecycled tot grondstoffen, dragen deelnemers bij aan het voorkomen van zwerfafval”, vertelt Mark Donders (directeur van De Bries). “Zeker pubers staan bekend als ‘weggooiers’ en zetten zich af tegen veel dingen. Dit educatieve escapespel zorgt voor een interactieve les en creëert bewustwording wat zal bijdragen aan het voorkomen van zwerfafval.”

Voor onderwijs en bedrijven

Het spel richt zich niet alleen op onderwijsinstellingen maar ook op bedrijven die bezig zijn met duurzaamheid. “Een goede invulling voor een informele borrel, een teamstart, een bedrijfsevenement of een strategische bijeenkomst. De Escapecontainer biedt een boeiende en leerzame toevoeging waarbij teamwork centraal staat en duurzaamheid wordt benadrukt: aldus Donders. Een deskundige gastdocent van De Bries begeleidt het spel met uitleg en neemt de escapecontainer na afloop weer mee. Een sessie duurt één uur en is geschikt voor maximaal 15 deelnemers per container.

Meer weten over het escapespel? Kijk dan op www.debries.eu.

Bekijk de teaser hier