DIY insectenhotel

Wanneer je naar buiten gaat kom je allerlei beestjes tegen; vogels, eekhoorns, vlinders, bijen en andere insecten. Insecten zijn bijzonder nuttig om planten, kruiden en fruitbomen te bestuiven. Dat zorgt voor een groene en bloeiende omgeving. Door veelal menselijke veranderingen in de natuur wordt het voor veelinsecten moeilijker om voedsel en een nestplaats te vinden. Als je een insectenhotel in je tuin of op je balkonplaatst in je tuin help je deze diertjes aan een veilig onderkomen.
 
Zie je zo’n levendige tuin wel zitten? Dan kan je een insectenhotel aanschaffen. Online vind je insectenhotels in alle soorten en maten. Kijk ook eens naar dit mooie exemplaar in onze webshop: bit.ly/44t4TWQ. Wil je liever zelf de handen uit de mouwen steken? Ga dan aan de slag met jouw eigen, unieke insectenhotel. Origineelzinvol en ook nog eens leuk om samen te doen. Maar hoe pak je dat nou aan, zo’n insectenhotel? Wij hebben wat tips en tricks voor je verzameld.  

Hotel in aanbouw 

Zodra je weet welke gasten je in de kamers van je hotel wilt ontvangen, is het maken van een insectenhotel een fluitje van een cent. Begin met een harde achtergrond en maak hierop een houten raamwerk om zo verschillende kamers te creëren. In deze openingen plaats je buisjes waar de insecten gaan nestelen en broeden. Als je metaalgaas rond het hotel spant, zijn jouw hotelgasten veilig voor natuurlijke vijanden, zoals vogels.  Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen en houd in de gaten dat gevoelige insectenvleugels zich niet kunnen verwonden aan scherpe randen. Verwijder splinters van het gezaagde hout door de randen glad te schuren.  

Als je boorgaten in hout gaat maken, boor dan met de draad van het hout mee. Zorg dat het hout droog is en zonder scheuren. Je kunt het beste hout van de eik, esdoorn, es of beuk gebruiken. Zorg dat je niet volledig door het hout heen boort, maar dat een kant dicht is.  

Maak de gaatjes bovendien niet te groot, houd hiervoor maximaal 10 mm aan. Hiervoor kan je middelgrote boomstammen of dikke takken gebruiken, welke je af kunt wisselen met bakstenen waar gaatjes inzitten. Dit zijn favoriete plekjes voor insecten. 

Bijen, hommels en wespen nestelen zich in graag buisjes of holle stengels. Hiervoor kan je bamboe, zonnebloemen of aardpeer gebruiken. Oorwormen hebben liever een hoopje stro ter beschikking. Vlinders houden zich het liefst schuil achter een deurtje met horizontale spleten, daar kunnen ze makkelijk in en uit. 

De perfecte locatie 

Je kunt je hotel ophangen of ergens neerzetten. Het is belangrijk dat het hotel niet op de grond staat, maar minstens 1 meter erboven. Zo is het veilig voor kinderen en huisdieren. Plaats het insectenhotel niet vlak onder een dak of een boom, de voorkant moet zoveel mogelijk zon krijgen.  

De directe omgeving is ook belangrijk voor het succes van een insectenhotel. Er moeten in de buurt veel planten zijn die rijk aan nectar en pollen zijn, zodat de insecten genoeg voedsel vinden. Zorg ook dat er makkelijk water te vinden is. Een vijver of waterschaal, zoals deze: bit.ly/43hrJzI, zijn zowel voor insecten als vogels een grote hulp, zeker tijdens de zomer.