Ook als je geen grote tuin hebt, kan je op een eenvoudige en leuke manier jouw keukenafval composteren. Misschien is een wormenhotel iets voor jou? Een wormenhotel is een bak bestaande uit drie lagen met compostwormen die compost maken van groente-, fruit-, tuin- en ander (keuken)afval. Zo’n wormenhotel kan je kopen, maar je kunt ‘m ook zelf maken.
Even kort iets over compost
Compost is een natuurlijke voeding voor je bodem die je kunt maken door recycling van resten van groente-, fruit-, en tuinafval. Door het verschillend afval bij elkaar te voegen op een composthoop, in een compostvat of in een compostbak, wordt dit afval op een natuurlijke manier verteerd en zal het materiaal na verloop van tijd veranderen in een voedingsrijke bodemverbeteraar. De vertering gebeurt door schimmels en bacteriën, maar ook door wormen en insecten die door het afval worden aangetrokken. Dit hele proces wordt ‘composteren’ genoemd.
Compost houdt je bodem luchtig en slaat tegelijk water op. Bovendien houdt het koolstofdioxide vast in de bodem, wat uiteraard goed is voor het klimaat. Jaarlijks compost toevoegen, reguleert ook de zuurtegraad van de bodem.
Lees hier verder je jouw eigen wormenhotel maakt
Dit heb je nodig
- 3 emmers/bakken (min. 2 tot 3 liter) van plastic met een goede deksel
- Boormachine met 2 boortjes: 10 mm en 20 mm
- Strookjes oud krantenpapier en fijne snippers karton, dorre bladeren of stro
- Eerste laagje compost van de buren of wat biologische potgrond
- Eerste verzameling gft-afval, ongeveer 1 kg
- Twee handjes compostwormen (tijgerwormen, maximaal 500 gram)
Zo zet je het hotel in elkaar
Boor met de 20 mm-boor gaten in de zijkanten van de tweede en de derde emmer. Boor met het 10 mm-boortje gaatjes in de bodem. De onderste emmer laat je heel. Boor ook een aantal kleinere gaatjes in de deksel, dit zijn luchtgaatjes.
Vul de tweede emmer(s) met beetjes van je strookjes krantenpapier en de fijne snippers karton, dorre bladeren of stro, gevolgd door de compost of potgrond. Herhaal dit in laagjes. Laat hierin de wormen vrij.
Vul de derde, bovenste bak met en het gft-afval en zorg dat hij niet helemaal vol is.
Plaats de emmer met gft-afval in die met compost en wormen, en deze plaats je samen in de dichte emmer.
Doe er als laatste het deksel met luchtgaatjes op. Waarschijnlijk zit de onderste bak na zo’n drie maanden vol met vloeibare mest. Dit wordt wormenthee of percolaat genoemd. Dit druppelt door de gaatjes in de laatste emmer. Deze natte mest bewaar je in een afgesloten pot of emmer totdat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een nieuwe moestuin. Verdunt met water kan je dit gebruiken om je tuin mee te besproeien. Ook kun je het mengen met droge compost, om te gebruiken als mest.
Kies het juiste voedsel
De wormen in je hotel dineren graag met afval als schillen, klokhuizen en koffiedik. Ze maken hier compost van, dat de bodem vruchtbaar kan maken. Verder lusten de compostwormen graag rauwe groente- en fruitresten en theezakjes. Beter geef je ze geen gekookt eten, brood (want dat gaat schimmelen), zuivel, vlees of vis. Te veel prikkelend voedsel zoals ui, citrusvruchten en pepers zijn ook niet goed voor je glibberige gasten.
De juiste mix
Jouw wormenhotel moet een goede mix aan organisch materiaal en houtige materialen bevatten. Tuinafval, maar ook ongebleekt papier of karton (bijvoorbeeld eierdozen) zijn hiervoor geschikt. Een mooi evenwicht zorgt ervoor dat het hotel niet stinkt.
De juiste plaats
Zet je wormenhotel op een schaduwrijke plek, niet in de felle zon. In de winter kunnen de wormen doodvriezen, als je jouw hotel inpakt met bubbeltjesplastic of oude dekens voorkom je dit.