Duurzaam inpakken? Natuurlijk!

Een cadeau voor Sinterklaas, of later deze maand, voor Kerst mooi inpakken is hartstikke leuk. Hoe kan je dat op een slimme en milieuvriendelijke manier doen? Wij delen een aantal slimme en duurzame inpaktips!

Verspilling meters inpakpapier

In de laatste maand van het jaar worden we overladen met cadeaus. De meeste cadeaus worden verpakt in papier en dicht geplakt met plakband en voorzien van stickers en strikjes. Na de verjaardag van de Sint en na de kerstdagen belanden de verpakkingen en bergen inpakpapier in de afvalbak. Zonde!

Inpakpapier recyclen

Na slechts eenmalig gebruik van inpakpapier beland het in de afvalbak. Niet echt milieuvriendelijk. Helaas is veel cadeaupapier ook niet te recyclen, omdat het verpakkingsmateriaal vaak bestaat uit papier gecombineerd met plastic. Deze combinatie maakt recyclen niet mogelijk.

Gelukkig is er steeds meer milieuvriendelijk inpakpapier verkrijgbaar. Ook kan je cadeaus netjes uitpakken, waarbij je het inpakpapier en de versieringen bewaard voor een volgende keer.

Afvalloos inpakken

Een origineel initiatief is het inpakken met inpakdoeken. Een slim en mooi alternatief voor inpakpapier. Je kan hiervoor gebruikte vierkante doeken gebruiken zoals sjaals of lakens, maar je kan deze inpakdoeken ook zelf maken. Er zijn eindeloos veel manieren om cadeaus dicht te knopen met inpakdoeken. Bovendien heb je geen schaar en plakband meer nodig, wat veel afval kan schelen.

Al een eeuwenoude traditie uit Japan

In Japan is het inpakken met doeken al eeuwenlang traditie. Ze gebruiken hier veelal vierkante, kleurrijke inpakdoeken, waarmee ze op verschillende manieren iets verpakken. Het is niet alleen praktisch, maar ook creatief en duurzaam!