Duurzame inpaktrend: Cadeautjes afvalloos inpakken

cadeau inpaktrend

Een cadeau voor Sinterklaas of Kerst inpakken: hoe kan je dat op een slimme en milieuvriendelijke manier doen? Wij geven je slimme en duurzame inpaktips!

Verspilling meters inpakpapier

In de laatste maand van het jaar worden we overladen met cadeaus. De meeste cadeaus worden verpakt in papier en dicht geplakt met plakband en voorzien van stickers en strikjes. Na de verjaardag van sinterklaas en kerst belanden de verpakkingen en bergen inpakpapier in de afvalbak. Zonde!

Inpakpapier recyclen

Na slechts eenmalig gebruik van inpakpapier beland het in de afvalbak. Niet echt milieuvriendelijk. Helaas is veel cadeaupapier ook niet te recyclen, omdat het verpakkingsmateriaal vaak bestaat uit papier gecombineerd met plastic. Helaas maakt deze combinatie recyclen niet mogelijk. Geen inpakpapier gebruiken levert uiteindelijk de meeste milieuwinst op.

Afvalloos inpakken

Je ziet het gelukkig steeds meer… cadeaus die met veel liefde ingepakt worden in inpakdoeken. Een slim en mooi alternatief voor inpakpapier. Je kan hiervoor gebruikte vierkante doeken gebruiken zoals sjaals of lakens, maar je kan deze inpakdoeken ook zelf maken. Er zijn eindeloos veel manieren om cadeaus dicht te knopen met inpakdoeken.

Je hebt dus geen schaar en plakband meer nodig! Wees slim en milieubewust en gebruik een kleurrijke doek of iets anders van stof en knopen maar.

Al een eeuwenoude traditie uit Japan

In Nederland is het een nieuwe inpaktrend, maar in Japan is het al een eeuwenoude traditie. In Japan gebruiken ze vierkante inpakdoeken waarmee ze op verschillende manieren iets verpakken. Het is niet alleen erg praktisch, maar ook creatief en duurzaam!