Gastlessen voor kinderen: Zwerfafval & Afval Scheiden

De Bries gastlessen Zwerfafval & Afval Scheiden

De toekomst van kinderen en jongeren staat centraal in het educatieprogramma ‘Afval & je omgeving’ en de bijbehorende gastlessen. Onze gastlesdocenten leren de leerlingen wat (zwerf)afval is, wat hun eigen invloed is en wat zij zelf kunnen doen om zwerfafval en afval te verminderen. Ook laten we de leerlingen de theorie direct toepassen. Na afloop van het klassikale gedeelte gaan ze naar om zelf zwerfafval op te ruimen of gaan de leerlingen in de klas oefenen welke producten in welke afvalbak weggegooid moeten worden. Binnen ons educatieprogramma bieden wij drie gastlessen aan:  ‘Zwerfafval, mooi niet!’, ‘Afval scheiden op scholen’ en ‘De Escapecontainer’.

Gastles: Zwerfafval, mooi niet!

In onze gastles ‘Zwerfafval, mooi niet!’ neemt de gastdocent de leerlingen mee in de zwerfafvalproblematiek. Tijdens de interactieve gastles gaat de gastdocent in gesprek met de leerlingen en worden zij uitgedaagd om mee te denken: “Hoe kunnen we zwerfafval voorkomen?”

De Bries Educatieprogramma afval en je omgeving girl Bewust over zwerfafval
De interactieve gastles daagt de kinderen uit om na te denken over hun eigen bijdrage en het voorkomen van zwerfafval. Door op een leuke en actieve manier met de kinderen in gesprek te gaan blijft de theorie makkelijk hangen.

 Speurtocht naar zwerfafval
Na het klassikale gedeelte en een instructie gaan de leerlingen naar buiten op zoek naar zwerfafval. Gewapend met afvalgrijpers, afvalzakken en handschoenen gaan de leerlingen met veiligheidsvestjes op zoek naar blikjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes, etc. Binnen no time zijn er afvalzakken vol met zwerfafval verzameld. En dat is niet zo gek aangezien de leerlingen worden uitgedaagd om zo veel mogelijk zwerfafval in de schoolomgeving en of in de buurt op te ruimen.

 Meer dan alleen een zwerfafvalvrije omgeving
Naast een mooie prestatie en toevoeging aan een schone en opgeruimde buurt is het hoofddoel van de gastles dat zij zelf laten ervaren hoeveel zwerfafval er daadwerkelijk in hun eigen omgeving wordt aangetroffen. Op deze manier worden kinderen op jonge leeftijd dus bewust gemaakt over het zwerfafvalprobleem en de gevolgen daarvan.

Gastles: Afval Scheiden op School

Onze mooie wereld beschermen voor toekomstige generaties. Dat is iets wat we allemaal willen! Hoe minder afval we produceren, hoe beter wij voor ons milieu en onze mooie wereld zorgen! Dat betekent ook dat we niet zomaar alles bij elkaar in de prullenbak mogen weggooien zonder na te denken over de gevolgen… Dit zijn onderwerpen die centraal staan in de gastles ‘Afval Scheiden op School’.

 Bewust afval scheiden
In de interactieve gastles leren we leerlingen wanneer afval niet gescheiden wordt, het verbrand wordt en dus niet hergebruikt kan worden. En dat is zonde want zo raken grondstoffen uitgeput. Afval wat goed gescheiden wordt kan gerecycled worden. Zo kunnen sommige goederen (zoals textiel/kleding en meubels) makkelijk hergebruikt worden.

De gastdocent gaat in gesprek met de leerlingen en stelt allerlei leuke, soms ook lastige, vragen. Op deze manier blijft de ‘boodschap’ makkelijker hangen.

 Afval scheiden in de klas!De Bries Educatieprogramma afval en je omgeving boy
Nadat de leerlingen weten wat de voordelen zijn van afval scheiden en wat allemaal gerecycled en/of hergebruikt kan worden, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Afval scheiden kans soms nog best lastig en een gepuzzel zijn. Sommige items verdwijnen met een gokje in een afvalbak. Door te oefenen met herkenbare voorbeelden zoals een leeg drinkpakje, een tekening of een boterhammenzakje maakt de gastdocent hier een einde aan.

De gastdocent geeft leuke en handige tips, zodat zelfs de jonge kinderen onze planeet kunnen redden en zichzelf een welverdiend schouderklop kunnen geven.

 Thuis afval scheiden

De gastdocent geeft tips om thuis bijvoorbeeld meerdere afvalbakken te gebruiken met kleurcode en een aanduiding van de afvalstroom. Het liefst afvalbakken voor verschillende afvalsoorten zoals: etensresten, groente- en fruitafval, papier/karton, plasticafval (PMD), flessenglas, luiers, restafval, etc. We hopen dan ook dat de leerlingen thuis het afval netjes en goed scheiden. En nog mooier: we hopen dat zij het juiste voorbeeld geven aan de ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, etc. Uiteindelijk willen we allemaal dat iedereen een steentje bijdraagt om de wereld leefbaar te houden voor de volgende generaties.

Gastles: De Escapecontainer

Tijdens dit interactieve escapespel leren leerlingen over de impact van zwerfafval. Het spel, dat zich afspeelt in en rondom een afvalcontainer, volgt de reis van plastic producten van gebruik tot recycling en de vorming van plastic soep. Op een boeiende manier ontdekken deelnemers hoe ze zwerfafval kunnen aanpakken en recyclen, wat hun bewustwording en motivatie vergroot om zwerfafval te verminderen.

 Gericht op pubers en (jong) volwassenen

Het educatieve escapespel is geschikt voor leerlingen vanaf groep 8 van de basisschool, middelbare scholieren en beroepsonderwijsstudenten.

 De impact van zwerfafval op het milieu

Zwerfafval heeft ernstige gevolgen voor leefbaarheid en milieu, zowel op land als in water. Het vervuilt, trekt ongedierte aan, bedreigt dieren en veroorzaakt problemen voor de scheepvaart. De term ‘plastic soep’ beschrijft de ophoping van plastic in oceanen, van grote plastic zakken tot micro- en nano-plastics. Deze kleine deeltjes verdwijnen nooit volledig en kunnen via bodem en water in ons voedsel terechtkomen. Om plastic zwerfafval te verminderen, heeft De Bries het educatieve zwerfafval escapespel ontwikkeld.

 Bewust over eigen impact

Zeker pubers staan bekend als “weggooiers” en zetten zich af tegen alles. Dit educatieve escapespel zorgt voor een interactieve les en bewustwording wat zal bijdragen aan het voorkomen van zwerfafval.

Lees hier meer over De Escapecontainer of bekijk hier de teaser.

Praktische informatie

  • Datum gastles(sen) in overleg
  • Keuze uit 3 mogelijkheden:- Zwerfafval, Mooi niet! (1,5 uur per gastles)- Afval Scheiden op School (1 uur per gastles) – De Escapecontainer (1 uur per groep van maximaal 15 deelnemers)
  • De gastlessen worden gegeven door de ervaren en enthousiaste gastdocenten van De Bries.
  • De gastlessen kunnen zowel fysiek als digitaal worden aangeboden.
Opschoonactie kinderen

Deelnemen aan onze gratis gastlessen?

Aanmelden school of klas

Gratis meedoen met onze gastlessen

De Bries biedt het educatieprogramma ‘Afval & je omgeving’ met de 2 gastlessen Zwerfafval, Mooi niet! en Afval Scheiden op School aan voor scholen (basis- en voorgezet onderwijs*) in de volgende gemeenten**:

Gemeente Altena

Gemeente Asten

Gemeente Bergeijk

Gemeente Bernheze

Gemeente Best

Gemeente Bladel

Gemeente Boxtel

Gemeente Cranendonck

Gemeente Deurne

Gemeente Diemen

Gemeente Drimmelen

Gemeente Dongen

Gemeente Echt-Susteren

Gemeente Eersel

Gemeente Etten-Leur

Gemeente Geertruidenberg

Gemeente Gulpen-Wittem

Gemeente Horst aan de Maas

Gemeente Halderberge

Gemeente Heusden

Gemeente Landgraaf

Gemeente Lansingerland

Gemeente Nederweert

Gemeente Oirschot

Gemeente Pijnacker Nootdorp

Gemeente Reusel De Mierden

Gemeente Sint-Michielsgestel

Gemeente Someren

Gemeente Vaals

*   De gastlessen Zwerfafval, Mooi niet! en Afval Scheiden op School zijn geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw van het basisonderwijs en voor de 1e en 2e brugklassen van het voorgezet onderwijs. Het is altijd mogelijk om de gastlessen aan te passen zodat het ook geschikt is voor kleurklassen bijvoorbeeld. Daarnaast organiseren wij ook projectweken voor het voortgezet onderwijs. ** Het educatieprogramma met de gastlessen wordt uitgevoerd door De Bries in opdracht van bovenstaande gemeente.