De toekomst van kinderen en jongeren staat centraal in het educatieprogramma ‘Afval & je omgeving’ en de bijbehorende gastlessen. Onze gastlesdocenten leren de leerlingen wat (zwerf)afval is, wat hun eigen invloed is en wat zij zelf kunnen doen om zwerfafval en afval te verminderen. Ook laten we de leerlingen de theorie direct toepassen. Na afloop van het klassikale gedeelte gaan ze naar om zelf zwerfafval op te ruimen of gaan de leerlingen in de klas oefenen welke producten in welke afvalbak weggegooid moeten worden. Binnen ons educatieprogramma bieden wij twee gastlessen aan: ‘Zwerfafval, mooi niet!’ en ‘Afval scheiden op scholen’.
Gastles: Zwerfafval, mooi niet!
In onze gastles ‘Zwerfafval, mooi niet!’ neemt de gastdocent de leerlingen mee in de zwerfafvalproblematiek. Tijdens de interactieve gastles gaat de gastdocent in gesprek met de leerlingen en worden zij uitgedaagd om mee te denken: “Hoe kunnen we zwerfafval voorkomen?”
Bewust over zwerfafval
De interactieve gastles daagt de kinderen uit om na te denken over hun eigen bijdrage en het voorkomen van zwerfafval. Door op een leuke en actieve manier met de kinderen in gesprek te gaan blijft de theorie makkelijk hangen.
Speurtocht naar zwerfafval
Na het klassikale gedeelte en een instructie gaan de leerlingen naar buiten op zoek naar zwerfafval. Gewapend met afvalgrijpers, afvalzakken en handschoenen gaan de leerlingen met veiligheidsvestjes op zoek naar blikjes, sigarettenpeuken, snoeppapiertjes, etc. Binnen no time zijn er afvalzakken vol met zwerfafval verzameld. En dat is niet zo gek aangezien de leerlingen worden uitgedaagd om zo veel mogelijk zwerfafval in de schoolomgeving en of in de buurt op te ruimen.
Meer dan alleen een zwerfafvalvrije omgeving
Naast een mooie prestatie en toevoeging aan een schone en opgeruimde buurt is het hoofddoel van de gastles dat zij zelf laten ervaren hoeveel zwerfafval er daadwerkelijk in hun eigen omgeving wordt aangetroffen. Op deze manier worden kinderen op jonge leeftijd dus bewust gemaakt over het zwerfafvalprobleem en de gevolgen daarvan.
Gastles: Afval Scheiden op School
Onze mooie wereld beschermen voor toekomstige generaties. Dat is iets wat we allemaal willen! Hoe minder afval we produceren, hoe beter wij voor ons milieu en onze mooie wereld zorgen! Dat betekent ook dat we niet zomaar alles bij elkaar in de prullenbak mogen weggooien zonder na te denken over de gevolgen… Dit zijn onderwerpen die centraal staan in de gastles ‘Afval Scheiden op School’.
Bewust afval scheiden
In de interactieve gastles leren we leerlingen wanneer afval niet gescheiden wordt, het verbrand wordt en dus niet hergebruikt kan worden. En dat is zonde want zo raken grondstoffen uitgeput. Afval wat goed gescheiden wordt kan gerecycled worden. Zo kunnen sommige goederen (zoals textiel/kleding en meubels) makkelijk hergebruikt worden.
De gastdocent gaat in gesprek met de leerlingen en stelt allerlei leuke, soms ook lastige, vragen. Op deze manier blijft de ‘boodschap’ makkelijker hangen.
Afval scheiden in de klas!
Nadat de leerlingen weten wat de voordelen zijn van afval scheiden en wat allemaal gerecycled en/of hergebruikt kan worden, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Afval scheiden kans soms nog best lastig en een gepuzzel zijn. Sommige items verdwijnen met een gokje in een afvalbak. Door te oefenen met herkenbare voorbeelden zoals een leeg drinkpakje, een tekening of een boterhammenzakje maakt de gastdocent hier een einde aan.
De gastdocent geeft leuke en handige tips, zodat zelfs de jonge kinderen onze planeet kunnen redden en zichzelf een welverdiend schouderklop kunnen geven.
Thuis afval scheiden
De gastdocent geeft tips om thuis bijvoorbeeld meerdere afvalbakken te gebruiken met kleurcode en een aanduiding van de afvalstroom. Het liefst afvalbakken voor verschillende afvalsoorten zoals: etensresten, groente- en fruitafval, papier/karton, plasticafval (PMD), flessenglas, luiers, restafval, etc. We hopen dan ook dat de leerlingen thuis het afval netjes en goed scheiden. En nog mooier: we hopen dat zij het juiste voorbeeld geven aan de ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, etc. Uiteindelijk willen we allemaal dat iedereen een steentje bijdraagt om de wereld leefbaar te houden voor de volgende generaties.
Praktische informatie
- Datum gastles(sen) in overleg
- Keuze uit 2 mogelijkheden:- Zwerfafval, Mooi niet! (1,5 uur per gastles)- Afval Scheiden op School (1 uur per gastles)
- De gastlessen worden gegeven door de ervaren en enthousiaste gastdocenten van De Bries.
- De gastlessen kunnen zowel fysiek als digitaal worden aangeboden.

Deelnemen aan onze gratis gastlessen?
Aanmelden school of klasGratis meedoen met onze gastlessen
De Bries biedt het educatieprogramma ‘Afval & je omgeving’ met de 2 gastlessen Zwerfafval, Mooi niet! en Afval Scheiden op School aan voor scholen (basis- en voorgezet onderwijs*) in de volgende gemeenten**:
Gemeente Altena
Gemeente Asten
Gemeente Bergeijk
Gemeente Bernheze
Gemeente Best
Gemeente Bladel
Gemeente Boxtel
Gemeente Cranendonck
Gemeente Deurne
Gemeente Diemen
Gemeente Drimmelen
Gemeente Dongen
Gemeente Echt-Susteren
Gemeente Eersel
Gemeente Etten-Leur
Gemeente Geertruidenberg
Gemeente Gulpen-Wittem
Gemeente Horst aan de Maas
Gemeente Halderberge
Gemeente Heusden
Gemeente Landgraaf
Gemeente Lansingerland
Gemeente Nederweert
Gemeente Oirschot
Gemeente Pijnacker Nootdorp
Gemeente Reusel De Mierden
Gemeente Sint-Michielsgestel
Gemeente Someren
Gemeente Vaals
* De gastlessen Zwerfafval, Mooi niet! en Afval Scheiden op School zijn geschikt voor de onder-, midden- en bovenbouw van het basisonderwijs en voor de 1e en 2e brugklassen van het voorgezet onderwijs. Het is altijd mogelijk om de gastlessen aan te passen zodat het ook geschikt is voor kleurklassen bijvoorbeeld. Daarnaast organiseren wij ook projectweken voor het voortgezet onderwijs. ** Het educatieprogramma met de gastlessen wordt uitgevoerd door De Bries in opdracht van bovenstaande gemeente.