Personeelsfoto_web_Kantoor2
blad
boog & blad_Blad

Een slim afval- en grondstoffenbeleid

Met De Bries op weg naar een circulaire economie

Er zijn veel uitdagingen op het gebied van afval en grondstoffen. Steeds meer gemeenten zijn op zoek naar effectieve maatregelen om inwoners (nog beter) grondstoffen te laten scheiden. De experts van De Bries dragen graag bij aan effectieve beheeroplossingen om gemeenten te helpen bij het bereiken van hun doelstellingen in lijn met het VANG-programma.

Lees hier hoe De Bries gemeenten kan ondersteunen bij het opzetten van beleidsvisies en het omzetten van grondstoffenbeleid naar slimme praktische uitvoering.

Van afval naar grondstof

De circulaire economie

Afval wordt verbrand of gestort, grondstoffen staan voor hergebruik of recyclen. De overgang van afval naar grondstof markeert een verschuiving van een lineaire naar een circulaire economie, waarin grondstoffen continu worden hergebruikt. Tegen 2050 streven veel gemeenten ernaar volledig circulair te zijn. Het Europees beleid stimuleert deze transitie en legt de nadruk op een circulaire economie om de afhankelijkheid van externe grondstoffen te verminderen. 

De stijgende wereldbevolking en welvaart vergroten de vraag naar grondstoffen, waardoor het cruciaal wordt om afval te zien als een waardevolle bron. Grondstoffenbeheer evolueert van een kwestie van gezondheid en hygiëne naar een integrale aanpak gericht op energie- en grondstoffenbesparing. Technologische vooruitgang vereist beleidskeuzes en maatregelen om deze transitie te ondersteunen en de circulaire economie te bevorderen.

Contact met inwoners over afval

en bewustwording voor een betere grondstoffenscheiding

Het gedrag van inwoners is cruciaal voor het realiseren van beoogde scenario’s in grondstoffenbeleid. De resultaten en kosten zijn sterk afhankelijk van hoe inwoners zich gedragen. Onderzoek naar de perceptie van het huidige afvalbeleid en hoe inwoners kunnen worden ondersteund bij betere grondstoffenscheiding is essentieel. 

Inspraakprocedures en betrokkenheid van inwoners bij aanpassingen in afvalinzameling vergroten het draagvlak voor maatregelen. Goede communicatie draagt bij aan meer grondstoffenscheiding en minder restafval. Ook het bewust maken van kinderen en jongeren op jonge leeftijd over recycling en grondstoffenscheiding kan op lange termijn voordelen opleveren. Gedragsverandering en communicatie wordt door De Bries uitgebreid meegenomen in het beleid.

De ambitie van het VANG-programma

Contact opnemen voor advies

De experts van De Bries ondersteunen bij opstellen van een grondstoffenbeleid wat goed aansluit op het VANG-programma en Nederland Circulair in 2050.
Klik hier

Het VANG-programma heeft als ambitie om de hoeveelheid ongescheiden restafval in kilogram per inwoner te verminderen en de kwalitatief goed gescheiden inzameling van grondstoffen zoals GFT, PMD, glas, textiel, oud papier en karton in procenten te verbeteren. De meeste Nederlandse gemeenten streven naar optimale aansluiting op het VANG-programma en het rijksbrede programma Nederland Circulair 2050. Gemeenten spelen een cruciale rol in de overgang naar een circulaire economie door beleidskeuzes te maken en burgers te informeren over afvalinzameling.

De experts van De Bries ondersteunen bij opstellen van een grondstoffenbeleid wat goed aansluit op het VANG-programma en Nederland Circulair in 2050. Daarnaast kunnen onze experts het grondstoffenbeleid vertalen naar praktisch advies om grondstoffen kwalitatief goed te scheiden en restafval te verminderen, rekening houdend met marktontwikkelingen en praktijkervaring.

De Bries helpt het grondstoffenbeleid opzetten

inclusief de omzetting naar de praktijk

Van visie tot het bepalen van kaders en het opstellen en uitvoeren van het projectplan om doelstellingen te behalen. Dat is het totaalproces waarbij De Bries ontzorgt. De beleidsvorming en praktische uitvoering zijn vaak een complex en iteratief proces dat betrokkenheid van verschillende belanghebbenden vereist en rekening houdt met diverse politieke, sociale, economische en milieuoverwegingen. De experts van De Bries kunnen de begeleiding van het totale proces of onderdelen uit handen nemen.

Sommige taken zijn zeer complex en overschrijden gemeentegrenzen, zodat gemeentebesturen besluiten om samen te werken voor de uitvoering ervan. Door die samenwerking zijn er financiële en logistieke voordelen, maar ook de kwaliteit van het lokaal afvalbeheer verbetert. Ook hierin kunnen de experts van De Bries ondersteunen door het proces te begeleiden en de juiste partijen aan elkaar te verbinden.

In de uitvoering bieden wij slimme technieken die gedragsverandering bevorderen waaronder een educatief programma. De Bries ondersteunt gemeenten bij het bieden van goede service aan inwoners, het streven naar een duurzame gemeente en het betaalbaar houden van afvalinzameling. Alles houdt verband met de afvaldriehoek: Milieu, service en kosten. Lees hier meer over hoe gemeenten invloed kunnen uitoefenen op milieurendement, service en kosten binnen de afvaldriehoek.

De adviseurs van De Bries hebben ruime expertise en ervaring in het ontwikkelen van maatwerkoplossingen voor een effectief grondstoffenbeleid. Benieuwd hoe De Bries uw gemeente kan ondersteunen bij het ontwikkelen en implementeren van een effectief en slim grondstoffenbeleid? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Wat kun je als gemeente bijvoorbeeld doen als
onderdeel van het grondstoffenbeleid

Lise-Marie
boog & blad_Blad
boog & blad_Blad

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen?

Neem vandaag nog contact met ons op voor een adviesgesprek en laat De Bries jouw gemeente ontzorgen voor een schone toekomst.