Driehoek De Bries
blad
boog & blad_Blad

De afvaldriehoek

Balans tussen milieu, service en kosten

De Bries helpt gemeenten om een faciliterende en regisserende rol aan te nemen op het gebied van grondstoffenbeleid. De invloed van een gemeente bestaat uit: Communicatie, voorbeeldrol, gesprekpartner, kennisinstituut en organisator.

De afvaldriehoek vormt de kern van effectief afval- en grondstoffenbeleid, waarbij de balans tussen milieu, service en kosten centraal staat. Gemeenten kunnen via deze drie onderdelen invloed kunnen uitoefenen op het afval- en grondstoffenbeleid en ieder besluit zou binnen dit kader afgewogen moet worden.

Behoefte aan ondersteuning?

Inwoners prikkelen door goede
service aan te bieden

De service in afvalbeheer draait om het stimuleren van inwoners door middel van kwalitatieve dienstverlening, wat inhoudt dat de behoeften van inwoners worden begrepen en ondersteund. Dit omvat onder andere de beschikbaarheid en het gebruik van inzamelmiddelen, evenals de methoden van afvalinzameling. Een cruciaal aspect van deze service is effectieve communicatie met inwoners over afval, grondstoffen en het scheiden van afval. Dit bevordert een betere acceptatie van veranderingen en verbetert het scheidinggedrag van inwoners in lijn met deze veranderingen.

Afvalinzameling betaalbaar
houden voor inwoners

Kostenbeheersing en betaalbaarheid van afvalinzameling zijn essentieel voor het behouden van een gezond gesloten financieel systeem. De Bries ontzorgt gemeenten die streven naar een laag niveau van afvalstoffenheffing en efficiënt gebruik van financiële middelen om de kosten voor huishoudelijk afvalbeheer te minimaliseren.

Zo min mogelijk restafval en zoveel mogelijk kwalitatief zuivere grondstoffen

Bij een duurzaam en circulair gemeentebeleid, staat het minimaliseren van restafval en het maximaliseren van kwalitatief zuivere grondstoffen centraal. Gemeenten kunnen de regie nemen om via benchmarking, sorteeranalyses en evaluatie van milieuprestaties hun afvalbeheer te optimaliseren voor een beter milieurendement.

Om milieuprestaties te meten, worden door onze experts bijvoorbeeld de inzamelresultaten van de gemeente vergeleken met benchmarks van vergelijkbare gemeenten. De vergelijking van werkmethoden van best-practice gemeenten bieden inzicht. Sorteeranalyses van restafval tonen de samenstelling ervan, waardoor het potentieel voor afvalscheiding kan worden beoordeeld. Dit stelt gemeenten in staat om te focussen op de fracties met het grootste verbeterpotentieel. Milieustraten en circulaire ambachtscentra verdienen bij evaluaties speciale aandacht, omdat een goede inrichting essentieel is voor een efficiënte doorstroom en gebruik.

Het slim toepassen van de principes van de afvaldriehoek voor een effectiever grondstoffenbeleid

De afvaldriehoek vormt hiermee de basis voor een gebalanceerd en effectief afval- en grondstoffenbeleid, waarbij milieu, service en kosten in harmonie samenwerken. Met behulp van deze driehoek streven wij samen met gemeenten naar duurzaamheid, betrokkenheid van inwoners en financiële efficiëntie voor een betere toekomst voor ons allemaal. Benieuwd hoe uw gemeente de principes van de afvaldriehoek kan toepassen voor een effectiever afval- en grondstoffenbeleid? Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat. Samen werken we aan een duurzamere toekomst.

Personeelsfoto_web_Directie
boog & blad_Blad
boog & blad_Blad

Hoe kunnen we jouw organisatie ondersteunen?

De afvaldriehoek vormt de kern van effectief afval- en grondstoffenbeleid, waarbij de balans tussen milieu, service 
en kosten centraal staat.

Heeft u behoefte aan extra specialistische kennis? Leuk!

Neem gerust contact met ons op!