Herfstbladeren, wat kan je er allemaal mee doen?

Herfstlandschap de bries

Het is herfst en dat betekent dat de bladeren vallen van de bomen. Voor veel mensen is al dat bladafval een ergernis. Je mag het bladafval natuurlijk weggooien bij het Groente-, Fruit- en Tuinafval, maar je kan er ook meer meedoen. Laat je inspireren en scroll naar beneden.

Een tapijt van bladeren: plantaardig & zinvol

Er is goed nieuws, want je hoeft niet al het blad op te ruimen. De bladeren die tussen struiken en borders zijn gevallen kan je gewoon laten liggen. Hiermee creëer je een plantaardig kleed/tapijt waarmee je de grond beschermt tegen kou en vorst. Ideaal en aantrekkelijker voor vogels en egels. Zorg er wel voor dat de laag met bladeren niet te dik is (maximaal 1 cm), want dan kan het gaan vertikken.

Zelf compost maken met bladeren

Je kan eenvoudig zelf van het bladafval compost maken. Bijna alle bladeren komen van loofbomen en worden eenvoudig omgezet in compost. Zijn de bladeren allemaal droog? Zorg dan dat je de droge bladeren vochtig maakt en verzamel de vochtige bladeren in een compostvat. Om het verteringsproces te versnellen en de zuurtegraad te verlagen kan je eventueel een handvol kalk toevoegen.

Bekijk compost oplossingen

Gedroogde herfstbladeren gezellig voor in huis

Mooie en gekleurde herfstbladeren weggooien is zonde. Verzamel de allermooiste bladeren en droog ze tussen twee keukenvellen (in een dik boek). Met deze allermooiste gekleurde bladeren kan je veel creatiefs doen:

Herfstlichtje

Beplak een glazen pot met bladeren en plaats er een theelichtje in.

Ingelijst herfststukje

Plaats verschillende bladeren in een mooie fotolijst voor aan de muur

Natuurlijke slinger

Super hip en makkelijk! Een slinger met gedroogde bladeren, eikels en andere takjes.

Laat je inspireren