De Bries en Base Packaging introduceren de Bio-Base(d) afvalzak van groene PE

Revolutionaire afvalzak van suikerrietafval zorgt voor een CO2 inname in plaats van CO2 uitstoot.

Eindhoven, 23 mei 2019 – Het Eindhovense bedrijf De Bries en Base Packaging uit Maasdijk introduceren vandaag als eerste een milieuvriendelijke afvalzak die voor 85% gemaakt is van suikerrietafval. Door gebruik te maken van deze grondstof is er geen sprake van een CO2 uitstoot, maar een CO2 inname van wel 1,3 keer het gewicht van de duurzame zak.

Het afvalproduct van de suikerrietplant blijft over na verwerking voor andere producten. Tijdens zijn levensduur neemt de plant meer CO2 op dan dat er tijdens het gehele productieproces én vervoer van de bio-base(d) afvalzakken aan uitstoot geproduceerd wordt. De afvalzak vult hiermee het gat tussen de al beschikbare biologisch afbreekbare zakken en de traditionele PE zak. Dit maakt deze innovatie tot de groenste afvalzak op de markt.

Compleet recyclebaar

“Doordat de zakken nog maar voor 15% uit door conventionele, mogelijk gerecyclede, plastics bestaan, wordt er een grote winst behaald op de uitstoot van CO2 in het gehele productieproces. Jaarlijks worden er per Nederlander 50 afvalzakken verbruikt, dat is grofweg 3 miljoen kilo aan plastics. Als iedereen zou overstappen op bio-base(d) afvalzakken, zou de CO2 uitstoot alleen voor Nederland al met 8 miljoen kilo afnemen. Daarnaast zijn de afvalzakken compleet recyclebaar en daarmee dragen we bij aan een oplossing voor het wereldwijde plastic probleem,” legt Mischa van Hees, de Managing Director van Base Packaging, uit.

De bio-base(d) afvalzakken worden gemaakt uit groene PE en hebben hierdoor geen invloed op de voedselketen. Waar sommige composteerbare zakken nog uit zetmeel worden vervaardigd dat speciaal geproduceerd dient te worden, worden deze zakken vervaardigd van het afval van de suikerrietplant. De plant ondergaat twee wassingen waarbij de rietsuiker wordt gewonnen. Uit de derde en laatste wassing wordt de groene PE gewonnen. Wanneer uiteindelijk alle plastics wereldwijd vervangen zouden worden door deze innovatieve, groene PE, dan is slechts 1% van de mondiale landbouwgrond nodig.

Gecertificeerd

Aan de kwaliteit van de bio-base(d) afvalzakken zijn geen concessies gedaan. De klimaatvriendelijke afvalzakken bezitten dezelfde eigenschappen als reguliere plastic afvalzakken. Alle zakken zijn bovendien voorzien van een OK biobased certificatielabel van TUV Austria.

Gemeente Valkenburg start als eerste met de klimaatvriendelijke afvalzak

Voor onder andere de Nederlandse gemeenten en andere overheidsinstellingen levert De Bries deze bio-base(d) afvalzakken. Een eerste pilot loopt momenteel bij de gemeente Valkenburg aan de Geul. Wethouder Remy Meijers is nu al erg enthousiast. Volgens Remy draagt zijn gemeente hierdoor bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Meer gemeenten hebben aangegeven dat ze op korte termijn een pilot met deze klimaatvriendelijke afvalzak willen starten.

De afvalzakken kunnen in alle formaten en kleuren geproduceerd worden en zijn dan ook voor veel doeleinden te gebruiken. Deze afvalzakken helpen de Nederlandse gemeenten om hun klimaatdoelstellingen te halen doordat deze zakken meer CO2 opnemen dan uitstoten.

Verkrijgbaarheid

Wilt u als gemeente of overheidsinstelling ook een pilot starten en of kennis maken met de klimaatvriendelijke afvalzakken? Neem dan contact op via De Bries. Bereikbaar per e-mail: info@debries.eu en telefonisch bereikbaar op +31(0)40-7852551.