Kinderen van basisschool De Klimboom uit Best ruimden 2009 stuks zwerfafval op!

Dit schooljaar wil de gemeente Best alle leerlingen in Best bewustmaken over zwerfafval en de gevolgen daarvan. Middels een gastles en een opschoonactie rondom de school worden de kinderen met het zwerfafvalprobleem geconfronteerd.

Leerlingen bewustmaken over zwerfafval
De kick-off van het educatieprogramma vond op vrijdag 15 en 22 februari op basisschool De Klimboom plaats. Nico Jansen van De Bries bezocht groep 4 en 5 van De Klimboom en wist de 118 leerlingen op een enthousiaste manier bewust te maken over zwerfafval en recycling. In de gastles ‘Zwerfafval, mooi niet!’ worden leerlingen bewust gemaakt van het belang van een schone natuur. Door de interactieve insteek worden kinderen uitgedaagd samen na te denken en een mening te vormen over het probleem van zwerfafval. Ze leren hoe lang zwerfafval in de natuur blijft liggen en hoe het uiteindelijk in de plastic soep kan belanden. ‘Sigarettenpeuk minimaal twee jaar, kauwgom twintig jaar, een frisdrankblikje vijftig jaar, een plastic (PET-)fles oneindig en zelfs een bananenschil een tot twee jaar.’

Bij de gastles hoort ook een opschoonactie rondom de school en wijk. Tijdens deze opschoonactie worden de leerlingen bewust gemaakt hoe belangrijk het is om zwerfafval te voorkomen, ook in de eigen wijk. De leerlingen zijn na de opschoonactie altijd diep onder de indruk van wat zij allemaal hebben aangetroffen. Zo zijn 10 volle vuilniszakken vol met zwerfaval, in slechts 30 minuten, geen uitzondering!