Lage Zwaluwe grondig opgeschoond

Made – Sinds vorige week ziet Lage Zwaluwe er een stuk schoner uit. In de straten rondom basisschool De Grienden hebben de leerlingen van alle groepen 5, 6, 7 en 8 zwerfafval opgeruimd. Het resultaat: niet minder dan 2634 stuks zwerfafval!

De opschoonactie maakt deel uit van het educatieprogramma ‘Troep onder de Loep’, waarbij de aandacht uitgaat naar zwerfafval en de gevolgen daarvan. Erik van de Wiel van De Bries verzorgde de gastlessen, waarin kinderen door filmpjes, discussies en de Afvalbingo-quiz leerden dat veel zwerfafval lang meegaat en gevaarlijk is voor mens en dier. Ook kwamen ze tot de conclusie dat het de gemeente geld kost, wat ze dus niet kunnen besteden aan andere belangrijke zaken.

Hier bleef het echter niet bij. De gemeente zorgde voor grijpers, vuilniszakken en voor handschoenen en veiligheidshesjes voor de veiligheid. Met een fris windje maar een stralend zonnetje gingen de kinderen het zwerfafval in straten rond hun school te lijf. En hoe! Stoepen, straten, bermen en bosjes werden nauwkeurig onderzocht en elk stukje zwerfafval, klein of groot, verdween in de zak.

Bijzondere vondsten

De leerlingen vonden voornamelijk plastic, sigarettenpeuken en papier. Ze deden ook enkele bijzondere ontdekkingen, zoals bestek, een luier, speelgoed, geld en een kettingkast van een fiets.

De leraren gaven aan dat ze niet hadden verwacht zoveel te vinden. Ook de leerlingen waren verrast over hoeveel ze hadden opgeruimd, maar vooral trots op hun prestatie. Zij hopen nu dat wat schoongemaakt is ook schoon blijft. Aan hun enthousiasme zal het zeker niet liggen!

Ook iets voor jullie school?

De gemeente werkt in de aanpak van zwerfafval nauw samen met bureau De Bries. Benieuwd naar de mogelijkheden om zwerfafval op jouw school op de agenda te zetten? Neem dan contact op via: teamschoon@debries.eu. De interactieve gastles en de opschoonronde worden geheel kosteloos door de gemeente aangeboden.