Restjes koken voor elke (feest)dag

Of je nou tijdens de feestdagen eten overhoud, of gewoon doordeweeks; het is zonde om te verspillen. We hebben enkele tips voor je verzameld om ‘restjesvrij’ te koken. Als je hier creatief mee omgaat, kan je de lekkerste gerechten van restjes maken.   

Plannen en voorbereiden
Plan je feestmaaltijden zorgvuldig om overmaat te voorkomen. Krijg je eters tijdens de feestdagen? Bereken hoeveel gasten waarschijnlijk komen eten en koop daar gericht op in.

Natuurlijk kan het zijn dat je restjes overhoudt. Je kunt deze opnieuw gebruiken in salades of als broodbeleg, of verdeel overgebleven eten onder je gasten.

Beperk het aantal gerechten
Overweeg het aantal verschillende gerechten te beperken. Concentreer je op enkele smaakvolle gerechten in plaats van een overvloed aan opties.

Trek er soep van
Als je een hele kip, kalkoen of ham hebt klaargemaakt, kan je de botten gebruiken om zelfgemaakte bouillon van te trekken. Deze bouillon kan de basis vormen voor soepen of sauzen.

Bijgerechten
Gebruik bijgerechten opnieuw in nieuwe maaltijden. Restjes groenten kunnen worden toegevoegd aan een roerbakgerecht, ovenschotel, een zelfgemaakte tortilla of quiche. Ze kunnen ook prima gebruikt worden in een pastasaus of in een groentespread. Overgebleven fruit is bij uitstek geschikt voor een smoothie, of als topping voor je kwark of yoghurt.

Invriezen
Tal van gerechten zijn prima in te vriezen. Zorg ervoor dat je ze goed labelt met de inhoud en de datum.

Bewaar restjes veilig
Zorg dat restjes snel worden gekoeld en veilig worden bewaard om bederf te voorkomen.

Door deze tips toe te passen, kun je genieten van jouw (feest)maaltijden zonder je zorgen te maken over voedselverspilling.