Scholieren worden uitgedaagd

De leerlingen van de afdeling PIE (Produceren, Installeren en Energie) van het Willem van Oranje College te Wijk van Aalburg volgen een praktische opleiding waarbij zij veelal met hun handen werken.

Op 11 september 2019 heeft Erik van De Bries een presentatie gehouden over zwerfafval waarna de leerlingen een speciale opdracht van wethouder Roland van Vugt van de gemeente Altena kregen. De scholieren werden uitgedaagd om een snoeproute of hangplek te identificeren, deze plaats te onderzoeken en een oplossing te bedenken voor het zwerfafval op die locatie. De scholieren kiezen een taak die het best bij hen past; de klas bestaat namelijk uit denkers en doeners.

Het schoolproject heeft een looptijd van minimaal 2 maanden, waarbij de voortgang om de 2 weken wordt besproken. De leerlingen beginnen met het kiezen van een locatie en brainstormen/bedenken van een ontwerp. Over 2 weken leggen zij hun ontwerp voor aan de gemeente Altena. Na akkoord kunnen ze beginnen met de productie. Na ongeveer 4 weken wordt er tussentijds geëvalueerd samen met de gemeente. Uiteindelijk is het doel dat de ontwerpen op de locaties in Wijk bij Aalburg worden geplaatst.

De leerlingen worden op deze manier actief en vanuit hun kracht betrokken bij de oplossing tegen zwerfafval in de gemeente.