Weg ermee! Platgetrapte sigarettenfilters op de grond

Sigarettenfilters peuken op de grond

We zien ze op de straat, de stoep, in het park, naast de prullenbakken, maar jammer genoeg niet waar ze thuishoren: in de asbak. Je kunt er bijna niet omheen, overal liggen wel platgetrapte peuken op de grond. En dat is niet gek, want 75% van de rokers gooit zijn of haar peuk na gebruik op de grond. Per dag zijn dat gemiddeld 6 sigaretten per roker en dus zo’n 2500 sigaretten per jaar!

Waar rook is, is vuur

Voor de meeste rokers is het weggooien van een peuk heel normaal, terwijl al deze kleine rookstokjes juist voor grote problemen zorgen. Sigarettenpeuken vormen namelijk de helft van al het zwerfafval! Je lijkt snel van je sigaret af te zijn wanneer je deze op de grond gooit. Echter, verdwijnen de filters niet! De sigarettenfilters bevatten namelijk plastic. De filters vallen langzaam uiteen in steeds kleinere deeltjes die uiteindelijk niet meer waarneembaar zijn met het blote oog. Het lijkt dus alsof de filter is vergaan, maar het plastic is er nog steeds. Het zit in de grond en in het water. 

Daarbij zien vogels en vissen de oranje kontjes aan voor voedsel en eten het op. De peuken bevatten schadelijke stoffen die helaas dodelijk zijn voor deze dieren. Daarbij zijn sigarettenpeuken sterk vervuilend voor water en zijn ze brandgevaarlijk.

Pak het probleem bij het kontje

Gelukkig zit het land vol met hardwerkende ZwerfAfval Pakkers (ZAP’pers) die hun best doen deze moeilijk-op-te-rapen peuken op te ruimen. Het zou hen veel werk schelen dit probleem bij de kontjes aan te pakken!

En dat begint bij het gedrag van de roker. Zij zien vaak het probleem niet in wanneer zij ‘maar’ een sigaret op de grond laten vallen of willen brand voorkomen door het naast de afvalbak te gooien. Rokers voelen zich daarbij niet altijd geroepen de opgerookte sigaret in hun zak mee te nemen tot ze een afvalbak zien.

In rook opgelost!

Bij De Bries geloven we in een dubbele aanpak. Enerzijds moet het gedrag van de veroorzaker worden veranderd en anderzijds moet er genoeg mogelijkheid zijn het juiste aangeleerde gedrag te kunnen vertonen. Zo kunnen we bij rokers wel de intentie creëren om hun sigaret juist weg te gooien, maar moeten er wel genoeg sigaretten afvalbakken in de omgeving staan!

Met een team vol gedragsexperts doen we onderzoek naar de precieze oorzaak van probleemgedrag en komen we met een gepaste oplossing. Daarnaast bieden wij in onze shop producten die het nieuw aangeleerde gedrag toejuichen.