Strijden tegen zwerfafval met 140 leerlingen van het Heerbeek College

Iedereen heeft wel eens ergens zwerfafval zien liggen. Er zijn plaatsen waar relatief veel zwerfafval ligt, zo ook in gemeente Best. De aanpak hiervan blijkt zo gemakkelijk nog niet, dus heeft de gemeente besloten de hulp in te roepen van een externe partij: Het Heerbeeck College.

De leerlingen van het tweede jaar havo/vwo/gymnasium, om precies te zijn. Zij werden in vier dagen omgeschoold tot echte zwerfafvalexperts en bogen hun hoofden over vragen als waar komt het vandaan, en hoe kun je het opruimen, verminderen of zelfs voorkomen?

Druk programma

Alle klassen doorliepen een druk rooster waarin ze afwisselend op excursie gingen, gastlessen bijwoonden en in groepjes aan de slag gingen met allerlei opdrachten.

Ze leerden hoe je voedsel circulair kunt verbouwen bij Duurzame Kost, en bij Het Goed in Best werd duidelijk dat spullen die jij wegdoet niet per se afval hoeven te worden.

In gastlessen verkenden leerlingen de gevolgen van zwerfafval door filmpjes, discussies en lessen. Ze gingen de straat op om zelf zwerfafval op te rapen. Samen raapten ze maar liefst 2835 stuks afval op. Een groot deel daarvan bestond uit sigarettenpeuken en plastic.

Tot slot werden ze geprikkeld hun eigen gedrag onder de loep te nemen en te bedenken hoe je dat van een ander kunt veranderen.

Hotspots

Al deze kennis bleef natuurlijk niet ongebruikt. Elk groepje kreeg de opdracht een ‘hotspot’ in Best te onderzoeken. Hotspots zijn plaatsen waar relatief veel afval ligt, zoals hangplekken, carpoolplaatsen, de omgeving van fastfoodrestaurants en, niet geheel onbelangrijk: fiets-/wandelroutes tussen scholen en supermarkten.

De leerlingen bezochten hotspots, deden hier onderzoek, werkten een plan uit om de situatie hier te verbeteren en presenteerden als afsluiting hun oplossing aan de rest van de klas.

Leuke ideeën

Erik van de Wiel, die het project namens gemeente Best leidde, is erg te spreken over het resultaat: “Er zijn enorm gave ideeën gepresenteerd, en veel groepjes hebben echt hun best gedaan om hun idee visueel uit te werken. Er zit zoveel creativiteit in deze kinderen. Het was schitterend om hen bezig te zien en te luisteren naar hun oplossingen.”

De ideeën van de leerlingen worden voorgelegd aan de gemeente. Deze zal beslissen welke ontwerpen gebruikt kunnen worden om de hotspots aan te pakken.