Tuintips voor de maand Juni

Speciaal voor de maand juni hebben wij handige tuintips op een rij gezet.
Waar ga jij mee aan de slag met dit zomerse weer?

Onderhoud 

Rond de langste dag van het jaar kunnen de meeste hagen, klimop en vroegbloeiende heesters gesnoeid worden. Bladverliezende hagen mogen rond het einde van de maand gesnoeid worden. Mochten er kale plekken ontstaan in de haag, dan zullen ze in dit seizoen weer snel dichtgroeien.

Bemesten?

Planten kunnen in deze periode extra voedsel gebruiken, organische mest of goede plantenvoeding is nu belangrijk. Ook rozen zijn nu volop in bloei en kunnen ook een extra boost met rozenvoeding gebruiken. 

Moestuin.
Er zijn nu verschillende kruiden die je kunt zaaien, zoals peterselie, bieslook, selderij en kervel. In deze periode komen ze snel op en kunnen daarom ook snel geoogst worden. Lekker vers!

Water geven

Deze maand is het weer al heerlijk zomers. Zorg daarom voor voldoende water en sproei waar nodig. Doe dit bij voorkeur in de avond als de planten niet meer in de zon staan. Planten in potten of bakken hebben nu extra aandacht nodig. Hiervoor is regenwater goed te gebruiken. Een slimme oplossing is om regenwater in een regenton of bak op te vangen. Om uitdroging te voorkomen kan je bij kleine bomen in pot wat schors of grind over de grond leggen.

Goed sproeien

Je hoeft geen kleine beetjes water te geven. De grond waarin jouw planten groeien, ook het gazon, moet goed nat worden tot bij de wortels. Wanneer je ’s avonds sproeit, gaat er door verdamping maar weinig vocht verloren.

Gazon

Met dit weer kan je gazon misschien wel een oppepper gebruiken. Als er een regenbui voorspeld is strooi dan wat mest, zodat dit meteen goed opgenomen kan worden. Dit kan elke maand herhaald worden om jouw gazon mooi groen en gezond te houden. Als je gaat maaien, zorg dat je jouw gazon niet te kort maait

Uitgebloeide bloemen

Het kost planten veel energie om zaad te maken, energie die ze beter in nieuwe bloei kunnen steken. Wanneer je uitgebloeide bloemen afknipt, zullen veel planten een stuk langer doorbloeien.