Unieke afvalbakken voor basisscholen in ’s Gravenmoer

Het begon met een simpel idee: Wat als we kinderen zouden vragen hun creativiteit in te zetten om zwerfafval te verminderen? In ’s Gravenmoer, gemeente Dongen, zitten basisscholen De Springplank en de Wegwijzer tegenover elkaar in de dezelfde straat. In de straat stond 1 oude afvalbak verstopt in de bosjes. Een mooie startsituatie voor dit idee.

Tekenwedstrijd
We hebben op de 2 scholen een tekenwedstrijd georganiseerd, waarbij kinderen een afvalbak mochten ontwerpen. Beide scholen zouden een afvalbak voor de deur krijgen en de winnende ontwerpen zouden het uiterlijk van de afvalbakken sieren.

Zo gezegd, zo gedaan: twee weken later werden alle tekeningen opgehaald. Maar er zaten zoveel leuke tekeningen tussen dat we besloten per school 2 winnaars uit te roepen. Een afvalbak heeft immers een voorkant en een achterkant.

Bijna 100 unieke ontwerpen
We hadden echter nog bijna 100 tekeningen die simpelweg te mooi waren om niets mee te doen. We vroegen cultureel centrum De Cammeleur of ze de tekeningen konden tentoonstellen. Ze wilden wel maar hadden geen ruimte aan de muren. Zij kwamen met het idee om ze te bundelen tot een groot boek en dit op mobiel standaard in de bibliotheek te zetten.

Een schitterend idee, maar hoe komen we daaraan? Weer sprong iemand bij. Een medewerker van de buitendienst had nog een mooie boomstam liggen en heeft deze bewerkt tot standaard. Drukkerij Leijten, die ook de tekenvellen had gedrukt, bundelde de tekeningen in een prachtige kaft. De afdeling communicatie bestelde 2 vrolijke banners en daarmee was de kous af.

De onthulling
Op 20 maart werd de Grutterijstraat afgesloten zodat alle kinderen, ouders, leraren, buurtbewoners en het regionale nieuws de onthulling van de winnende ontwerpen konden bijwonen. Wethouder René Jansen had de eer de trotse winnaars bekend te maken.

Diezelfde dag kreeg het rijdend boekenstandaard zijn plaats in de Cammeleur, zodat alle bezoekers de creativiteit van de leerlingen konden bewonderen, en natuurlijk ook zien dat er voor zwerfafval in de gemeente Dongen geen plaats is.

Dit was een project zoals we ze graag zien. Een bescheiden begin, maar uiteindelijk een groots resultaat dankzij een prachtige samenwerking van mensen en bedrijven met een ding gemeen: een hart voor een schone gemeente.