Verwilderd? Natuurlijk wel!
Vaak zie je strak betegelde tuinen zonder onkruid. Weet je dat het beter is om de natuur de ruimte te geven? Een hoopje bladeren is een fijne schuilplaats voor insecten en egels. Als je niet te veel schept en harkt in de aarde, wordt het bodemleven niet verstoord en kan het rustig zijn gang gaan. Mos en onkruid kunnen veel mensen een doorn in het oog zijn, maar het helpt de afwatering heel goed.
Veel groen
Er wordt veel gebouwd en de aarde wordt steeds voller, wat als gevolg heeft dat hemelwater niet goed weg kan lopen. Je kunt hier zelf iets aan doen, door tegels uit je tuin te verwijderen of een geveltuintje aan te leggen. Hierbij maak je een strook vrij langs je huis, appartementencomplex of flatgebouw, waar je planten of bloemen inzet.
Veel groen in je tuin is tijdens warme dagen een dikke plus, dat doet koeler aan dan een volledig bestraatte tuin.
Kies voor vaste planten
Van vaste planten heb je ieder jaar opnieuw plezier, ze zijn vaak wat prijziger in aanschaf maar goedkoper op lange termijn. Eenjarige planten moet je elk jaar opnieuw aanschaffen en zijn vaak minder milieuvriendelijk gekweekt. Inheemse planten groeien het beste.
Zeg ja tegen bodembedekkers
Tijdens warme zomers hebben planten het zwaar. Ze hebben heel wat water nodig om te overleven. Als je jouw planten omringt met bodembedekkers, maak je het een stuk makkelijker voor je planten. Goede bodembedekkers drogen de grond minder snel uit en ook insecten zijn hier blij mee.
In een keer veel water
Wanneer er weinig regen valt, draaien sproeiers vaak overuren. Hoewel sproeiers voor veel waterpret bij kinderen zorgen, is het niet heel milieuvriendelijk. Er gaat namelijk veel water verloren, want kleine waterdruppels verdampen erg snel.
Voor het meeste groen in je tuin is het beter om eens in de zoveel tijd de tuinslang op de grond te leggen en de boel een beetje onder te laten lopen. Zo trekt het water snel de grond in en gaat er niets verloren. Hierdoor moeten planten hun wortels langer laten groeien, zodat ze dieper de grond in moeten om aan water te komen.
Regenton
Als je jouw tuin wilt verduurzamen is een regenton een duurzame investering. Het regenwater dat hierin wordt opgevangen kan je zowel voor je planten binnen- als buitenshuis gebruiken. Vaak is regenwater ook nog beter voor planten als gewoon kraanwater. Wist je trouwens dat regenwater geen kalkaanslag achterlaat op je plantenpotten- en bakken?
Extra groen? Zeker doen
Met een overkapping of veranda in je tuin, heb je nog langer plezier van het buitenleven, zelfs tijdens een zomerse bui. Als je jouw overkapping een groene boost wilt geven, kan je kiezen voor natuurlijke dakbedekking. Uiteraard kan dit ook bij een schuur(tje). Een sedum dak zorgt voor minder warmte en trekt kleine diertjes aan.
Je kunt alle kanten op (met) tuinieren
Vergeet zeker niet je muren en schutting mee te nemen in het verduurzamen van je tuin. Hang vogelhuisjes en zet een waterschaal neer. Plaats mooie verticale plantenbakken of zet een insectenhotel neer. Je kunt zelfs een moestuin(tje) beginnen tegen de schutting. Als je materialen aan gaat schaffen, kies dan voor duurzame varianten, koop tweedehands of maak het zelf.
Een mooie groene haag zorgt direct voor veel meer groen in je tuin. Kies voor bijvoorbeeld klimop, daar verblijven lieveheersbeestjes graag en ze zijn bovendien een natuurlijke bestrijding van bladluis.