Hoe verzamel jij jouw groenten-, fruit- en tuinafval?

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. De term GFE of GFT+E zie je steeds vaker voorbijkomen. De letter E staat voor (overige) etensresten, ofwel de etensresten die niet afkomstig zijn van groenten of fruit.

Afval van groenten, fruit en andere etensresten hebben we allemaal. Als je deze in de kliko gooit, in een keuken afvalbakje of andere afvalbak bewaart tref je binnen een mum van tijd – zeker met warm weer – fruitvliegjes of ander ongedierte aan. Ook zal het snel gaan stinken.

Gelukkig is daar wat aan te doen. Gebruik je in de keuken een speciaal afvalbakje voor op het aanrecht? Kies dan voor een geventileerde afvalbak in combinatie met composteerbare afvalzakken. Doordat zowel het afvalbakje als de afvalzak lucht doorlaten, droogt het afval sneller uit. Er zullen geen onaangename geuren vrijkomen waarmee fruitvliegjes worden aangetrokken.

Ook voor jouw kliko, buitenafvalbak of container kunnen composteerbare afvalzakken een uitkomst zijn. Door het gebruik van deze zakken houd je ook buiten jouw afvalbak schoon en droog, door de ademende werking van het materiaal.

Nog meer voordelen
Composteerbare afvalzakken zijn even sterk en betrouwbaar als traditionele plastic afvalzakken. Ook zijn ze net zo gemakkelijk in gebruik.

Door te kiezen voor composteerbare afvalzakken verminder je niet alleen de hoeveelheid plastic afval die in verbrandingsovens belandt, maar draag je ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot die gepaard gaat met traditionele plasticproductie.

Waar moet je op letten?
Wanneer de composteerbare afvalzakken een kiemplant-logo of compost-logo hebben, mogen ze in de GFT-bak gedeponeerd worden. Composteerbare verpakkingen die niet over een van deze twee logo’s beschikken horen bij het restafval. Dit geldt ook voor andere afvalzakken. Kijk dus goed of een van de twee logo’s op de afvalzak of verpakking terug te vinden is.

Mogen composteerbare afvalzakken op de composthoop?
Wanneer je gebruik maakt van een composthoop zal de temperatuur niet hoog genoeg zijn om een composteerbare afvalzak af te breken. Gooi de afvalzak daarom niet op de composthoop, in de berm of in de tuin. Composteerbare afvalzakken zijn enkel geschikt voor een compostinstallatie. Wanneer het composteringsproces begint, zal de afvalzak afbreken in stoffen als CO2 en water, hierdoor worden er geen extra stoffen toegevoegd aan je compost. Er komt geen aardolie vrij, wat wel het geval is wanneer je een normale afvalzak in een compostinstallatie deponeert.

In ons assortiment vind je verschillende composteerbare afvalzakken in diverse maten. Natuurlijk gebruik je deze het beste in combinatie met een luchtdoorlatend afvalbakje.

Kies vandaag nog voor composteerbare afvalzakken en draag bij aan een schonere wereld.