Zwerfafval blijft een probleem in Nederland waar veel mensen zich aan storen. Ook in deze bijzondere periode wordt er veel zwerfafval aangetroffen, het kan je vast niet ontgaan zijn dat er ook een nieuw soort bij is gekomen: gebruikte mondkapjes (ook zwerfkapjes genoemd), gebruikte tissues, gebruikte wegwerphandschoenen. Deze persoonlijke beschermmiddelen worden massaal op de stoep, in de bosjes en op straat gegooid en dit natuurlijk naast de ‘reguliere’ zwerfafvalsoorten…
Dus wij zijn erg blij met de mensen die zich inzetten om de omgeving weer schoon te krijgen en het rondzwervend afval op te ruimen. Er zijn echter wel nieuwe aanvullende maatregelen bijgekomen, want ook bij het opruimen van zwerfafval geldt natuurlijk dat de gezondheid van iedereen voorop staat. Dus ga je zwerfafval in de buurt opruimen, dan zijn de volgende maatregelen belangrijk:
- Raap je afval met mensen buiten je huishouden? Zorg dat je maximaal met 2 personen op pad gaat en hou 1,5 meter afstand van elkaar. In je eentje of met je huishouden opschonen blijft het veiligst.
- Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt wanneer je zwerfafval opraapt om reisbewegingen te beperken en drukte te voorkomen.
- Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
- Doe altijd rubber of latex handschoenen aan als je zwerfafval gaat rapen en/of gebruik een grijper. Gooi handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi wegwerphandschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.
- Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen.
- Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.
- Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.
Verder de algemene regels:
- Hou altijd 1,5 meter afstand van anderen.
- Ga niet naar buiten als je koorts of andere griepverschijnselen hebt.
- Maak je handen vaak en goed schoon. Was ze minimaal 20 seconden met zeep.
- Schud geen handen en raak je gezicht niet aan.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg in een afvalbak.