Weg met zwerfafval in Nederweert

Snoeproute blikvanger nederweert

Blikjes, snoepverpakkingen, plastic zakjes naast en op het fietspad. Helaas hebben veel gemeenten last van zogenoemde: snoeproutes. Snoeproutes zijn loop- en fietsroutes van scholieren naar een winkelcentra, supermarkt of snackbar naar school en naar huis met een spoor van rondzwervende verpakkingsmaterialen. Hoe kan je het dagelijkse spoor van zwerfafval op snoeproutes verminderen? Gemeente Nederweert schakelde onze hulp in!

Snoeproute-aanpak

Het aanpakken van snoeproutes is een uitdaging die wij natuurlijk graag aangaan. We hebben daarom met behulp van onze gedragsexperts en de gebiedsanalyse vastgesteld langs welke fietspaden veel zwerfafval voorkomt en wat we moeten doen om het tegen te gaan. Het antwoord is blikvangers! Dit zijn grote opvallende afvalbakken met een positief beïnvloedende boodschap die op de snoeproute(s) zijn geplaatst. Hiermee stimuleren we de scholieren hun afval in de afvalbak te gooien.

Blikvanger(s) op snoeproute

In Nederweert zijn meerdere snoeproutes. In 2019 heeft de gemeenten ook in samenwerking met De Bries de eerste acht knalrode blikvangers geplaatst. De blikvangers in combinatie met een goede communicatie heeft gezorgd voor minder zwerfafval op de snoeproutes. Dit jaar is er een nieuwe snoeproute aangepakt en zijn er nog eens twee opvallende rode blikvangers bijgeplaatst. Goed bezig!